söndag 14 februari 2010

Ingenting är gratis

Häromdan gick jag och kontrollerade min sons dator så han inte hade några piratkopior, för mina barn ska uppfostras till att vara laglydiga. Men när datorn startade vad såg jag? Jo, istället för den vanliga loggan dök det upp en svart skärm med en liten pingvin i hörnet!

"Tobbe", skrek jag, "Vad är det här du har på datorn?"
"Eh... Linnuk", svarade Tobbe.
"Har du betalat för det?" sade jag så strängt jag kunde.
"Nä, det är gratis programvara", sade Tobbe.
"Gratis? GRATIS? Har all min uppfostran varit förgävas?! Har jag inte lärt dig att ingenting här i livet är GRATIS?"

Sen så visade Tobbe användaravtalet, och jag kunde inte tro mina ögon. De GAV bort program GRATIS, och väntade sig att folk skulle skicka in förbättringar till det helt av sig själva!

"Men lille Tobbe", försökte jag förklara, "Du förstår väl att det här aldrig kommer att fungera. Det är ju socialism! Ingen kommer att skriva förbättringar till programmet om de lika gärna kan snylta på andra. Alla kommer att sitta och vänta på att någon annan ska göra jobbet."

Men Tobbe vägrade förstå, så nu sitter han vid en dator med gratis programvara, och kommer att bli grymt besviken när det aldrig kommer någon mer version och han inte kan få support. Men det värsta är om hans moral skadas. Tänk om han får för sig att andra saker också ska vara gratis?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar